Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Търсене на имоти
Nerro Real Estates

Новини

София ще се превърне в по-зелен град до 2020 година
15
януари

Това съобщи на пресконференция на Столична община кметът на София Йорданка Фандъкова.

За постигането на тази цел е изготвен доклад за градската среда от световноизвестния архитект Ян Геел. Той е поканен от Столична община още преди години, за да помогне в превръщането на столицата ни в зелен град. Този доклад ще се превърне в програма, по която ще се работи за улесняване на трафика в града, подобряване на връзките между парковете, оформяне на публичните пространства.

Вече се изпълняват и част от мерките, които се касаят до достъпността. След публикуване на доклада специален екип, под ръководството на главния архитект на София Здравко Здравков и заместник-кметове, ще подготви и програма с три вида мерки. Първите мерки са краткосрочни и ще се извършват в периода до 2020г, средносрочните мерки трябва да се изпълнят до 2025 година, а дългосрочните - до 2030 г.

Статистиката сочи, че близо 30% от софиянци са пешеходци. 40% от гражданите използват градски транспорт, а около 32% се возят с личен автомобил. Само около 2% разчитат на велосипеда. Причините - липсва връзка между велоалеите, а градският транспорт не е добре координиран и работи само денем.

Целта на промените е да се удължат и организират пешеходните зони и велоалеите. Според проектът веломрежата ще свърже съществуващите велоалеи помежду им и ще удължи достъпа им до центъра.

Четири са основните направления в доклада на един от най-известните урбанисти - Ян Геел. Първото направление е свързано с градска идентичност и подобряването на пешеходните и транспортните контакти с Витоша. Второто е за подобряване на начина на предвижване. Това ще се осъществи чрез подобряване на пешеходната мрежа, обществения транспорт, велоалеите и пешеходните зони

Срещу замърсения въздух и шума София може да се бори и с големите зелени площи, с които разполага. Те обаче са концентрирани предимно в южните квартали и липсват така наречените зелени коридори помежду им. Ето защо ще се работи и за изработване на системи за обвързани пешеходни трасета - пешеходни пространства с връзка с паркове и обществени места.

Подобряването и оформяне на фасадите на сградите и определени видове градско обзавеждане е една от важните препоръки, върху която ще се работи, коментира главния архитект на София Здравко Здравков. Изпълнението на всички тези мерки ще помогне за правилното планиране на града, завърши той.

Снимка: money.bg

Сподели

Архив