Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Търсене на имоти
Nerro Real Estates

Новини

25 % от покупко-продажбите в София са с инвестиционна цел
02
януари

Около една четвърт от сделките в столицата в жилищния сегмент се сключват с цел инвестиция. 44% от инвеститорите търсят двустаен апартамент в Младост, Изток, Лозенец, Витоша и център. Това не е случайна тенденция, тъй като това са и едни от най-търсените квартали сред наемателите, а двустайното жилище е най-популярния тип сред търсещите дом под наем. Именно това би помогнало и за по-лесното му отдаване след това, тъй като търсенето на имот с такива характеристики е масово.

Интересен факт е, че 20% от потребителите, реализирали такава инвестиция, искат да излезнат от вложението си още след първата година. Това вероятно се дължи на повечето грижи и време, които трябва да се отделят за отдаването на жилището, ако собствениците не са решили да се обърнат към фирма за управление на имота им, която да се заеме със всичко това.

От проведеното проучване става ясно и колко от живущите в столицата биха искали да се включат през следващите две година – 7,8%. Над 40% от потребителите, които проявяват интерес към пазара на имоти, изчакват подходящ момент да се включат в него.

А причината за това е разминаването в очакванията относно ценовите равнища. Тази разлика ясно си проличава в разминаването на бюджетите на активните купувачи и тези, които проучват пазара, като разликата между двете групи е около 20 хиляди евро.

В същото време все повече предприемачи търсят по-големи парцели в по-отдалечени квартали с цел строителството на многоетажни жилищни сгради. Ако досега се строяха сгради, чиято плочата беше 150 кв.м и на нея можеха да се разположат два апартамента от по 70 кв.м., то сега плочата вече ще е 700-800 кв.м, като на нея ще има четири апартамента от по 100 кв.м. Така себестойността на квадратен метър ще е около 300-400 EUR, а продажбените цени не трябва да надвишават 600-700 EUR/кв.м.

Търсенето на такива парцели е съсредоточено към Люлин, Надежда, Обеля, Модерно предградие, Западната дъга на Околовръстния път. Инвеститорите на пазара са основно български.

Целта е не само на пазара да се появят по-достъпни жилища, но също така, живеещите в панелни жилища в момента като например в Люлин, Обеля и Надежда, да имат възможност да купят апартамент ново строителство в същия квартал на достъпни цени.

Сподели

Архив